Tuesday, 7 October 2014

Masa Kian Tiba.

hai... Assalamualaikum.. and good morning to all my friends.. today..i would to say something ..hehehe.. you know what? i'm happy with mylife....of coz lah.. xsmpai 1 month jew lagi i nak abis study..wahh.eppy gile..so..kne kerja keras skit lah ntuk last sem nih.. macam biasa ..sangat busy and takde mase untuk insan tersayang... opss!! ade ke insan tersayang... hahaha.. forget it.. but.. tu smua tak penting.. pk study dulu kay.. i ade something nak share.. nak tahu ke?? i just nk share my pic classmate jew.. sepanjang i berada lam class.. i sangat selesa ngn they all... diorg sangat sporting.. even kitorg ni bukan lah sebaya kan....
pic ni i dah edit skit.. sbb byk sgt.. :)


tgk diorg ni sporting x??mcm2 gaya diorg i nk buat..


kata diorg korean style??yeke?


selfie selfie selfie...kat mne -mne pon nk selfie.. layan kan jew..
oke..ni plak time kitorg ade measured drawing kat bongek..yg tengah tuh lecturer i.. cantek x???hehehe


diorg ni bile dah bergambar mula lah klua mcm2 gelagat...


tgk nih.. ketua selfie yg depan tuh.. si apit nama nyew...


bile dah selfie namanye.. xmenyempat cm ni lah jadinya..x sempat nk ready langsung... klaka babe...


selfie selfie selfie.. :P


 dan lagi... lecturer i pon same berselfie.. smua nih akan jadi kenangan tak lama lagi.. :( sedih plak asenye....

nih baru skit jew dari class i yg korang tahu... ade byk lagi... law nk cite memang panjang lah kan... so.. mata i ni pon dah rabak xtido.. siapkan report measured nih la.. hihi.. dah bosan sangat. saje nk sharing ngn u all smua... so... pas nih i nk sambung tido lah dulu kan.. after tu... i nk continue report lagi sikit... pas tuh i update lagi eh pic terbaru... or cite terbaru ari ni ke??..ade ke yang nk dengar cite i ni agaknyew.??? tak kesah lah... hope u all enjoykan pe yg i share nih... bye... salam.. :)

Tuesday, 4 February 2014

Dendam dalam diam~

hye salam.. agaknye dah lame xupdate... dh xtaw nk share pe..sbb bz sgt ngt kerja...so kne fokus study lebih skit lahh.. anyway.. tdi dgr lagu...tersentuh juga rase ati nih.. jom kite same2 hayati lirik lagu nih ehhh.. enjoy~...n feeling~ :)
Dalam manisnya madu
Terselit juga pahit hempedu
Madu manis padamu
Pahitnya sungguh bagi diriku
Suka atau pun tidak
Aku terus memendam rasa
Ingin sekali aku pergi bawa diri
Tapi ke mana arah
Rasanya sudah tak kuasa lagi
Persoalan inilah yang silih berganti
Hidup bersama bayangan saja
Oh indah hanyalah khabar
Bukan yang sebenar
Dendam di dalam diam
Bagaikan api membakar sekam
Senyum dalam paksaan
Sekadar lindung kedukaan ku


Monday, 3 September 2012

3 sept 2012 yg penuh bermakne..

salam semua..
hari ni aku happy gile..nk taw nape?
sbb dpt jmpe mysyg..
wahh..rase cam br idup semula.
thanx syg atas segalanya...
bby taw syg sayang bby sgt2..
thanx sbb jge bby slame ni..
lme kn kite xjmpe.
rase cm setahun jmpe..
pas ni bby akan ade stiap mase ntk syg..
bby wt smua ni ntuk syg..
bukn ntuk org lain..
i love u so muchh!!
wahh...hehe..malu plak..
bby nk syg jge dri k..
jgn nakal2..
law bby dpt taw siap!..
haha..jgn jeles..
die memg mnje ngn aku..
thats y la bertambah2 syg ngn die..
malam ni nak date lagi..
syokk...
bukn slalu bby dpt wat cm ni ntk syg..
skali skala..insyaallah..
ya allah..kau panjangkan lah hubungan kami ni..
AMIN...
=)
bby dok umh je skg..
tggu syg balik kje..
then kite g dinner k syg..
miss u a lot..

Thursday, 9 August 2012

CERITA CINTAKU

Assalamualaikum..lame btul xupdate blog nih..
busy sgt la...hehe..korg sehat??arap sehat la akan..
tgh wat pe tuh??ngula ke?
haha..same lah..
tuh la curik mse skit nk update blog nih..
bukan senang taw..
taw je la kan kje melambak la plak..
Aduii!! PENIN  tu..hihih =)
sbenanye..nk g taw..


PUTERI rindu gile kat tmpat blaja PUTERI dulu..
nk taw sbb ape??sbb byk gile memory yg 
PUTERI x leh lupe mase kat situ..
kat situ jgk la..PUTERI jmpe "cinta mati" PUTERI..
last week br jmpe die..MISS kat die sgt.."myprince"..
PUTERI xde spe slaen die..
hope PUTERI ngn die sampai bile2..
die terlalu sabar ngn PUTERI..sbb tu la PUTERI mkin ber+tambah
syg kt die..ngeee~ 
walaupun die slalu marah kat PUTERI,tp semua tuh
memg slh PUTERI gak..
die dh byk saba ngn PUTERI..

nape la PUTERI bute..n tak npk pe yg die cube buat
supaya PUTERI happy jew..
PUTERI nk jge die lek lok..
sbb PUTERI xnk khilangan die..
ary2 PUTERI xlepas dari say I LOVE YOU CAYANG..
sbb...PUTERI xnk syg PUTERI kat die hilang..
setiap mase PUTERI akan ucapkan kata cinta kat die
agar die taw yg PUTERI btul2 cintakan 
MUHAMMAD RIDZWAN ZAKARIA
sorg je..
ok.cukuplah sampai cni..

<cayang..baby love you so much FOREVER>



Thursday, 31 May 2012

(1) Tanah = anak pertama, anak kelima, anak kesembilan
(2) Air = anak kedua, anak keenam, anak kesepuluh
(3) Api = anak ketiga, anak ketujuh, anak kesebelas
(4) Angin = anak keempat, anak kelapan, anak keduabelas

TANAH
Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis Deria. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Orang menghargai kebendaan, keras hati, sabar,disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.

(JENIS PANCAINDERA: SYAHWAT, KERING)
Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sebar, tabah hati, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima', selalu sihat, banyak kerja.

AIR
Sifat air dikaitkan jenis Perasa. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Lemah-lembut, dalam perasaannya, mengasihani, memaksa, penakut, kepala angin, imaginatif, lemah terhadap siksaan atau teguran, berahsia, memahami, tidak tamak, artistik.

(JENIS PERASA: FIKIRAN, BASAH)
Lemah lembut, perasaannya dalam, belas kasihan, penakut, ada angin, imaginatif, mudah terluka hatinya, berahsia, mudah memahami perasaan orang lain, tidak tamak, ada bakat seni, positif, berhati-hati, berfikiran panjang, aman hatinya, terkawal, boleh dipercayai, penyabar, tenteram. Tubuhnya tambun, banyak lemak, banyak tidur, sedikit malas, lambat dan agak kurang faham.

API
Sifat api dikaitkan sebagai jenis Intuisi (kebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan kalbu). Ia digolongkan sebagai sifat kelelakian. Pentingkan diri, megah, bersemangat tinggi, kompetitif, perlukan ruang, kebudakan atau kurang matang, keras hati, kecenderungan ke arah tidak peka terhadap sesuatu, sentiasa sedia untuk menempuh sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan masa depan.

(JENIS INTUITIF: CINTA, PANAS)
Pentingkan diri, megah, semangat tinggi, kompetatif, perlukan ruang, keanakan atau lurus, menaruh harapan, cenderung untuk tidak sensitif, sentiasa sedia untuk sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan baru, yang mana orang lain tidak terfikirkan. Perasa, gelisah, agresif, mudah teransang, mudah berusaha, pemaksa, optimis, aktif. Kerjanya segera, jalannya cepat, terang hati, panas tubuhnya, kurang tidurnya.

ANGIN
Sifat angin dikaitkan dengan jenis Pemikir. la digolongkan sebagai sifat kelelakian (masculine). Lelaki ini berpegang kepada teori, tidak mudah terpengaruh oleh pendapat orang lain, objektif, rasional, menghadapi kesukaran untuk melibatkan emosi, menghargai kebolehan intelektual, mahukan kebebasan, mempunyai mentaliti ambil mudah, sukakan fakta dan figura.

(JENIS PEMIKIR: JIWA, SEJUK)
Orang teori, sukar dipengaruhi, objektif, rasional, sukar terlibat dalam hal emosi, menilai tinggi kebolehan intelektual, keperluan untuk bebas, mentaliti ambil mudah, suka pada fakta dan figura. Mudah bergaul, boros, banyak cakap, responsif, mudah berbincang, bersemangat, sikap tidak kesah, pemimpin. Tubuh nipis, kurang daging, banyak darah, kreatif, sederhana.

** Kenyataan di atas hanyalah kajian teori ahli falsafah ..

Wednesday, 25 April 2012


FAKTA TENTANG WANITA

1.Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2.Bila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3.Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi (karena itu banyak wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).

4.Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di pikirannya walaupun ketika itu dia sedang bersama dengan lelaki lain.

5.Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6.Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.

7.Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu setengah mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dengannya karena ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.

8.Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu setelah kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia secara perlahan-lahan.

9.Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10.Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung merasa tidak berguna.

11.Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12.Bila pertama kali lelaki yang dicintainya sedang memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telepon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak kerana gembira dan tak sampai sepuluh minit, semua kawan-kawannya akan mengetahui berita tersebut.

13.Sebuah senyuman memberi seribu arti bagi wanita. Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.

14.Jika kamu menyukai seorang wanita, mulailah dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu lebih dalam.

15.Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia karena dia memang tak berminat denganmu.

16.Tetapi jika dalam waktu yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17.Jangan sesekali meneka apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18.Setelah seorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya mengapa aku tidak bertemu lelaki ini lebih awal.

19.Kalau kamu masih mencari-cari cara yang paling romantis untuk memikat hati seorang gadis, bacalah buku-buku cinta.

20.Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

21.Bekas kekasihnya akan selalu ada di pikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat yang teristimewa di hatinya!!

22.Satu ucapan ‘Hai’ saja sudah cukup menceriakan harinya.

23.Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24.Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata untuk memikat kawan mereka yang lebih cantik.

25.Cinta berarti kesetiaan, jujur dan kebahagiaan tanpa syarat.

26.Semua wanita menginginkan seorang lelaki yang dicintainya dengan sepenuh hati.

27.Senjata wanita adalah airmata!!

28.Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantik). Mereka akan terharu dan merasakan bahwa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu.

29.Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang memberi perhatian padanya dan baik terhadapnya. So, kalau ingin memikat wanita pandai-pandailah.

30.Sebenarnya mudah mengambil hati wanita karena apa yang mereka inginkan hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

Tuesday, 24 April 2012

CINTA PUTIH


andai aku bunga engkau
tangkainya
andai aku madu engkau
kumbangnya
kuharap kita kan tetap
bersama
dalam menempuhi suka
dan duka
lihat kau bersedih aku
terasa
disaat menunggu aku
tersiksa
marilah bersama kita
jalinkan
rasa kasih sayang dan
satu impian yg terindah
siramilah benih cinta yg
dahulu kita semai
agar tumbuh
berendanglah kasih
sayang
kikiskanlah oh kasihku
curigamu kepadaku
dihatiku hanyalah dikau
saja yg tiada duanya
usah lagi kau mengakui
cinta putih yg kuberikan
walau langit membelah
bumi
kasih ku abadi
moga satu hari terbuka
gerbang utk kita berdua
bersamalah melangkah ke
alam bahagia